Αρχική σελίδα  
 


ΙΣΤΟΡΙΑ

O Ελληνικός Ιππικός Όμιλος είναι ο αρχαιότερος όμιλος αθλητικής ιππασίας στην Ελλάδα (έτος ιδρύσεως 1931) με σκοπό την καλλιέργεια του αθλήματος και του φιλίππου πνεύματος.

Το 1931, την εποχή που μια ομάδα από μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας μαζί με ορισμένους αξιωματικούς του Ιππικού εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν τον Όμιλο στο Χολαργό, η ιππασία ήταν περιορισμένη ασχολία, αφορούσε κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις και το άθλημα εκ των πραγμάτων ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Μεταπολεμικά, την δεκαετία του 1950 ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος, στον Παράδεισο Αμαρουσίου πλέον, αποτέλεσε το μοναδικό φορέα ανοικτό στους πολίτες για την ανάπτυξη του αθλήματος και στη συνέχεια υπήρξε βασικός συντελεστής στην άνοδό του. Χάρη στις προσπάθειες των μελών, εκπαιδευτών, αθλητών και όλων όσων εργάσθηκαν στον Όμιλο, μπήκαν γερά θεμέλια για την ανάπτυξη του αθλήματος. Εδώ 1931-2006. Εβδομήντα πέντε χρόνια αδιάκοπης αθλητικής παρουσίαςάλλωστε υπογράφτηκε το 1990 από τα δώδεκα τότε σωματεία το καταστατικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας.

Αρκετά μέλη της σημερινής μεγάλης οικογένειας της ιππασίας, αθλητές και παράγοντες, που ξεκίνησαν από τον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, εξακολουθούν να διακρίνονται και να προσφέρουν στο άθλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο.

Ο χώρος αυτός φιλοξένησε αγαπημένα αξέχαστα άλογα, αγώνες φιλικούς, διασυλλογικούς, πανελλήνιους, πρωταθλήματα, ιππικά παιχνίδια, όπως την θρυλική αρπαγή κρίκων δια σπάθης, αλλά και κυριακάτικα γεύματα στην ταράτσα, χορούς και γλέντια πάντα με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα πέντε χρόνων από την ίδρυσή του ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) εξέδωσε το λεύκωμα Ελληνικός Ιππικός Όμιλος, 1931-2006. Εβδομήντα πέντε χρόνια αδιάκοπης αθλητικής παρουσίας.