Αρχική σελίδα  
 

Share |

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Ενότητα, ανάπτυξη, νέο καταστατικό, προσέλευση χορηγών, προγραμματισμός, συνέπεια, παραγωγή αλόγων, εκπαίδευση και επαφή με τα διεθνή δρώμενα, είναι τα κομμάτια που θα συνθέσουν το παζλ της ελληνικής ιππασίας και θα της δώσουν τη δυνατότητα να βαδίσει στο δρόμο των επιτυχιών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι με τα κοινά του αθλήματος, στην ανοικτή συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2006 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Διακόσιοι και πλέον φίλοι του αθλήματος κατέκλυσαν το εντευκτήριο του Ομίλου και κατέθεσαν τις απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες τους. Βασικοί εισηγητές ήταν οι κ.κ. Γιώργος Δημαράς, Στάθης Παναγάκης, Σπύρος Αμπόνης, Γιώργος Δενδρινός, Γιώργος Παπαλιός και Ισίδωρος Κούβελος, ωστόσο είχαμε και πολλές παρεμβάσεις - τοποθετήσεις.
Την έναρξη τη συνεδρίας κήρυξε η κυρία Λένα Λεβίδη. Η πρόεδρος του ΕΙΟ διατύπωσε την άποψη ότι έχουν γίνει βήματα ποιοτικά και ποσοτικά στα χρόνια που πέρασαν, αλλά σήμερα τα σωματεία μάλλον σιγούν. «Δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τις ιππικές εγκαταστάσεις, ενώ πρέπει να γίνει σωστή χρήση του κέντρου στο Μαρκόπουλο. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία παραγωγής ίππων ελληνικής φυλής πρέπει να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, επίσης, να προχωρήσει η αθλητική εξέλιξη με συνέχεια και συνέπεια, όπως και η παρουσία μας στη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας. Όλοι οι παράγοντες της ιππασίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βελτιωθούν.» συμπλήρωσε η κυρία Λεβίδη.

Ο πρωταθλητής υπερπήδησης εμποδίων και πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ιππέων Εμποδίων, Γιώργος Δημαράς, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει αρχηγός εθνικών ομάδων, ομοσπονδιακός προπονητής, κτηνίατρος, ετήσιος πίνακας βαθμολόγησης αθλητών (ranking list), κατηγόρησε την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας για λάθος πολιτική, ενώ υπεραμύνθηκε του νομοθετικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση και διευκόλυνση της μεταφοράς αλόγων με φορτηγά. «Οι όμιλοι χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερο με τους αθλητές. Οι προπονητές πρέπει να έχουν επαγγελματική επάρκεια και οι κριτές να μην κάνουν ψυχρή εφαρμογή των κανονισμών. Το μέλλον είναι στην επαρχία.» κατέληξε.

Την άποψη ότι η ιππική δεξιοτεχνία ταιριάζει περισσότερο στον Έλληνα αθλητή, αλλά και παράπονα για την προβολή της, εξέφρασε το τέως μέλος Επιτροπής Ιππικής Δεξιοτεχνίας, Στάθης Παναγάκης. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της εξεύρεσης χρημάτων αλλά και της υλικοτεχνικής βοήθειας, ώστε να πάει το άθλημα μπροστά.

Ο πρόεδρος Ιππικού Ομίλου Αθηνών και τέως πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής Ιππασίας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Παπαλιός καταφέρθηκε κατά της διοίκησης της ΕΟΙ χαρακτηρίζοντας τα πρόσωπά της «γερασμένα» και ζήτησε στελέχωση από νέους ανθρώπους. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του καταστατικού, καθώς και μιας αιρετής τεχνικής επιτροπής.

Για αλλαγή καταστατικού, το οποίο χαρακτήρισε ελλιπές, και ανανέωση με προοπτική το μέλλον έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Αμπόνης. Παράλληλα, ο Θεσσαλονικιός παράγοντας, κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τεχνική Επιτροπή και η εκτελεστική των περιφερειακών επιτροπών να συγκροτείται με ψηφοφορία.

Σε «περιόδους σκιών, αλλά και προόδου» αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Αυλώνος και μέλος της ΕΟΙ, Γιώργος Δενδρινός. Υποστήριξε ότι το μέλλον εξαρτάται από την ανάπτυξη, η οποία θα υπάρξει μόνο από την περιφέρεια, ενώ, όπως είπε, αυτό θα γίνει με την παραγωγή αλόγων. «Χρειάζεται πρόγραμμα, εποπτεία, χρηματοδότηση και όραμα. Το νέο καταστατικό θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ και λειτουργία.» κατέληξε.

Πολύ θετική ενέργεια χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΕΙΟ, ώστε να γίνει αυτή η συνάντηση, ο πρόεδρος ΕΟΙ και μέλος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, ενώ επικεντρώθηκε σε τρία σημεία. Στον υψηλό αθλητισμό, την αξιοποίηση του Μαρκόπουλου και την εξασφάλιση χορηγών. «Το Ολυμπιακό έτος 2004 είναι ορόσημο για εγκαταστάσεις και έμψυχο δυναμικό. Σύντομα ολοκληρώνεται το καταστατικό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα σωματεία - σφραγίδες και να υπάρξει σύγχρονο νομικό πλαίσιο λειτουργίας. Οι διακρίσεις θα καθορίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου.» συμπλήρωσε ο κ. Κούβελος.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΙ, Γιώργος Λενός, ο οποίος ζήτησε σύγκληση γενικής συνέλευσης, αλλαγής καταστατικού και ενότητας για το καλό του αθλήματος. Παράλληλα, ο Θόδωρος Καμπέρος, από την Πάτρα, ζήτησε να γίνουν με εποπτεία της ομοσπονδίας τρία ιππικά κέντρα στην επαρχία, ενώ ο κτηνίατρος κ. Μητσόπουλος αποκάλυψε ότι έχει αρχίσει η δημιουργία της ελληνικής φυλής. «Το πρώτο άλογο, το οποίο ονομάζεται Σελήνη, αγωνίζεται με τον ΕΙΟ. Απομένει το νομοθετικό πλαίσιο για να καθοριστεί το είδος», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ
     (για την ανάγνωσή του αρχείου είναι απαραίτητο το acrobat reader)